ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Στις άλλες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται εναλλακτικές πολιτικές για το πρόβλημα. Στην Ελλάδα όποιος τις διατυπώνει «διώκεται»

Posted: Οκτώβριος 19, 2011 by Alexander Chalkidis in ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Να … αποποινικοποιηθεί και ο διάλογος

 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διατύπωση διαφορετικών αντιλήψεων για τα ναρκωτικά ξεσηκώνει αντιδράσεις. Και μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, η αντιπαράθεση να ξεφεύγει από το πλαίσιο της παράθεσης επιχειρημάτων και να καταλήγει σε αφορισμούς και χαρακτηρισμούς…
Με ακόμη πιο ακραία εκδήλωση διαφωνίας το να προετοιμάζεται δίωξη -ευτυχώς οδεύει προς το αρχείο- σε βάρος μιας εφημερίδας που τολμά να ενημερώσει, καλύπτοντας το κενό της ίδιας της πολιτείας. «Γι’ άλλη μια φορά, δικαστικές αρχές, πολιτικοί φορείς και κυβέρνηση αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, την απουσία πολιτικής και επιμένουν στον αυταρχισμό και την κατασταλτική πολιτική. Η κοινωνία, πάντα πιο προωθημένη από το πολιτικό κατεστημένο, είναι σε θέση να υποστηρίξει μια ριζοσπαστική πολική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με τη δίωξη κατά της «Ε». Τελικά μήπως το θέμα δεν είναι η αποποινικοποίηση, αλλά η απομυθοποίηση από κατεστημένες ιδέες χρόνων;

Παίρνουν θέση

Απέναντι σε όλα αυτά παίρνουν θέση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, η βουλευτής του Συνασπισμού Μ. Δαμανάκη, ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αλέξανδρος Κύρτσης και ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θάνος Λίποβατς. Και εκφράζουν όχι μόνο τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, αλλά και τη θέση ότι πρέπει επιτέλους, ανεξάρτητα από το θόρυβο που ξεσηκώνεται, να ελέγξουμε νηφάλια τα υπέρ και τα κατά των διαφορετικών προσεγγίσεων που προτείνονται, δεδομένης της χρεοκοπίας της ακολουθούμενης πολιτικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

«Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να δυσφημίζουν το πρόσωπο αντί να αντιπαρατεθούν στις απόψεις και διαστρεβλώνουν την ουσία ορισμένων σοβαρών και επιστημονικά τεκμηριωμένων τοποθετήσεων. Οι άνθρωποι αυτοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν ακριβώς τον αντίθετο στόχο. Κι αναφέρομαι ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, που υπήρξε πολλές φορές στο παρελθόν θύμα αυτής της νοοτροπίας και θα έπρεπε να έχει γνώση αυτών των παλαιών μεθόδων, πως αποτέλεσμα έχουν μόνο την υποβάθμιση του δημοκρατικού διαλόγου.

Τελευταία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος σχετικά με την εφαρμογή μιας πιο ανθρώπινης πολιτικής για τα ναρκωτικά. Και η απόδειξη είναι η μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας της αγγλικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις συναδέλφων στη Γαλλία. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχουν χώρες όπου εφαρμόζονται, ήδη, με επιτυχία τα μέτρα που εμείς προτείνουμε για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Και μπορώ να φέρω ως παράδειγμα την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό προγράμματα διάθεσης ηρωίνης υπό υγειονομικό έλεγχο στους αποδεδειγμένα χρήστες».

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ:

«Για άλλη μια φορά θέσεις για εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών στο θέμα «ναρκωτικά» προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, που με ελαφρά τη καρδία χαρακτήρισαν επικίνδυνες αυτές τις απόψεις. Οι αντιδράσεις αυτές βρίσκουν έδαφος σε ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο δεν έχει ενημερωθεί πλήρως και το οποίο έχει εθιστεί στη λογική ότι ο εξαρτημένος χρήστης είναι εγκληματίας κι όχι ασθενής, με συνέπεια προτεραιότητα να δίνεται στην κατασταλτική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τμήμα των πολιτών κλείνει τα μάτια στις αιτίες και τα αποτελέσματα του προβλήματος, συντάσσεται με προκαταλήψεις και φοβίες. Αλλά υπάρχουν και ορισμένοι πολιτικοί που καλλιεργούν αυτές τις προκαταλήψεις ή λειτουργούν με τη λογική του πολιτικού κόστους. Ομως το πρόβλημα της διάδοσης και χρήσης των ναρκωτικών ουσιών έχει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ρίζες. Είναι σύνθετο και δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς και απλουστεύσεις. Χρειάζεται ψύχραιμη συζήτηση για την ανίχνευση και εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων για τον περιορισμό του.

Η κατασταλτική πολιτική ως η μόνη λύση του προβλήματος έχει διεθνώς αποτύχει. Ακόμη και στις ΗΠΑ που εφαρμόζεται πλήρως έχει αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των θανάτων από χρήση ναρκωτικών και την αύξηση των λεγόμενων ναρκοκερδών. Είναι λοιπόν κοινωνικά αναγκαία η συζήτηση και εφαρμογή και εναλλακτικών πολιτικών, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν στη μείωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και οι οποίες ταυτόχρονα πλήττουν τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΤΣΗΣ:

«Δεν απαιτείται εκλεπτυσμένη επιστημονική γνώση για να κατανοήσει κανείς ότι η καταστολή και η άγνοια δεν εξαφανίζουν τα ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα κυρίως όταν συνδέονται με τη χρήση των ναρκωτικών. Δεν είναι επίσης λογικό να πιστεύουμε ότι η πληροφορία για την ύπαρξη συμπεριφορών όπως η τοξικομανία και για τους τρόπους χρήσης των ναρκωτικών μπορεί να ισοδυναμεί με παρότρυνση στη χρήση τέτοιων ουσιών. Οι μελέτες και η εμπειρία δείχνουν το αντίθετο: Η γνώση προστατεύει.

Οσοι λοιπόν υποστηρίζουν τις διώξεις κατά ενημερωτικών φυλλαδίων για τα ναρκωτικά, όπως συνέβη στην περίπτωση του σχετικού ενθέτου της «Ε», καθιστούν τον εαυτό τους ύποπτο για το ότι δεν διακατέχονται από διάθεση για σοβαρή αντιμετώπιση ενός προβλήματος με τεράστιες διαστάσεις. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για όσους εκφράζονται με μένος κατά των προτάσεων για διάλογο γύρω από την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, που φέρνει στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα ήταν απαράδεκτη εάν αγνοούσε το ζήτημα.

Το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών μαζί με τις διαπλοκές του δυστυχώς αποτελεί πλέον μια επικίνδυνη σκοτεινή πλευρά των διεθνών σχέσεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η αποποινικοποίηση θα βοηθήσει στη μείωση της δύναμης αυτών των κυκλωμάτων και θα συμβάλει στην κοινωνική ενσωμάτωση των χρηστών, που αποτελεί το πρώτο βήμα απελευθέρωσής τους από την εμπορία και την εξάρτηση. Καμιά μικροπολιτική σκοπιμότητα όσων ποντάρουν σε συναισθήματα αντιπάθειας προς τον ορθολογικό και ελεύθερο διάλογο δεν θα έπρεπε να μας εμποδίσει να συζητήσουμε σοβαρά τα υπέρ και τα κατά αυτής της άποψης».

ΘΑΝΟΣ ΛΙΠΟΒΑΤΣ:

«Τάσσομαι ενάντια σε κάθε κυνήγι μαγισσών σε βάρος ανθρώπων που εκφράζουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη για την αποποινικοποίηση. Γι’ αυτό θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μου στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Σε άλλες χώρες έχουν προχωρήσει πολύ μακριά σε εναλλακτικές προσεγγίσεις κι εδώ ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα διώκονται και οι άνθρωποι που ενημερώνουν. Γι’ αυτό ακριβώς εκφράζω και την ανησυχία μου».

*Σε ανακοίνωσή του το Κ.Σ. της ΚΝΕ καταγγέλλει «για άλλη μια φορά όλους αυτούς που μας καλούν να συμβιβαστούμε με το πρόβλημα, ένα πρόβλημα που το σύστημα που υπηρετούν γεννά και συντηρεί, και να αποδεχτούμε τη φυγή από την πραγματικότητα, την εξάρτηση και την υποταγή σαν τρόπο ζωής».


Συντάκτης: Σωτήρχου
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ID: 914787
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 09/10/1997
Σελ.: 18,19
Κατηγορία: Ελλάδα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s