Και οι διώκτες υπέρ αποποινικοποίησης

Posted: 9 Ιουλίου, 2011 by Alexander Chalkidis in ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

«Είμαι κι εγώ πλέον της άποψης ότι η χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθεί και το θέμα να ιδωθεί από την κοινωνική του πλευρά», κατέθεσε χθες στο Πρώτο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Γιώργου Οικονομόπουλου, Μάριος Νικολινάκος.

Ο γιατρός Γ. Οικονομόπουλος δικάζεται γιατί το Μάρτιο του 1987 είχε καπνίσει δημόσια κάνναβη, διεκδικώντας την αποποινικοποίηση της χρήσης εν όψει του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που προετοιμαζόταν τότε και είχε καταδικαστεί για τη συμβολική του πράξη το 1989 σε 7 μήνες φυλάκιση για «διάδοση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από αμέλεια» και «χρήση ναρκωτικών ουσιών».
«Εκανε την πράξη αυτή για να αποδείξει ότι η κάνναβη δεν βλάπτει και δεν μπορεί να εξισώνεται με όλες τις παράνομες ουσίες. Ως άτομο και καθώς έχουν μεσολαβήσει τα αποτελέσματα της διεθνούς πρακτικής αλλά μπροστά και στις επιστημονικές εκτιμήσεις που μιλούν πλέον ανοιχτά, η χρήση δεν πρέπει να είναι ποινικοποιημένη», είπε στο δικαστήριο ο κ. Νικολινάκος, ο οποίος στις διευκρινιστικές ερωτήσεις του δικαστηρίου φάνηκε πεπεισμένος ότι η αποποινικοποίηση συντελεί στην περιστολή της εμπορίας ναρκωτικών και της διάδοσής τους.
«Είμαι ένας από αυτούς που απεξάρτησε εδώ και 12 χρόνια ο κ. Οικονομόπουλος και θεωρώ άδικο να διώκεται αυτός ο άνθρωπος που η ιατρική του συνείδηση τον εξώθησε στο να τολμήσει να πει την αλήθεια», κατέθεσε ο μάρτυρας Αγγελος Κουράγιος.
«Εδώ και 17 χρόνια ασχολούμαι με την έρευνα των ψυχότροπων ουσιών. Εχω δοκιμάσει και νόμιμες, πιο επικίνδυνες ουσίες από την κάνναβη, όπως το αλκοόλ.
Η πράξη μου έγινε για να προκαλέσει μια συζήτηση και να αποκαλύψει τους λόγους που θέλουν να διατηρήσουν παράνομη την κάνναβη: για να εξαπλώνεται το παράνομο εμπόριο των ναρκωτικών». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την απολογία του ο Γ. Οικονομόπουλος και ανέλυσε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η αποποινικοποίηση της χρήσης.
«Κατηγορούμενος δεν πρέπει να είναι ο κ. Οικονομόπουλος, αλλά ο νόμος που τιμωρεί τους χρήστες και ευθύνεται για την εγκληματική παράνομη αγορά, που προς όφελός της λειτουργεί», υποστήριξαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Π. Κανελάκης, Λ. Καρανασοπούλου και Ηλίας Αναγνωστόπουλος.
Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Φ. Κριτσέλης πρότεινε την απαλλαγή του και από τα δύο αδικήματα με το σκεπτικό ότι «βάλλει κατά της απαγόρευσης με επιχειρήματα και αποβλέπει στον περιορισμό της εμπορίας ναρκωτικών».

ID: 441241
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 17/11/1994

ΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s