ΜΕ ΚΑΨΩΝΙ μοιάζει ο νόμος που απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση.

Posted: Ιουνίου 29, 2010 by ioannasotirchou in ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ετικέτες: , , , ,

Για μερικούς το καλοκαίρι είναι η απόλυτη χλιδή και χαρά της ζωής: ανεμελιά, ξυπολυσιά, καπέλο και γυαλιά. Αντε και καμιά παχιά σκιά.

Μπορεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιετίες να διαβιούσε ελεύθερα στη φύση και το δικαίωμα να χαίρεται την απλόχερη ομορφιά της να δείχνει αυτονόητο, αλλά δεν είναι: τουλάχιστον για τους εραστές του «ξενοδοχείο τ’ άστρα». Ο σχετικός νόμος απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους χώρους, δάση, αιγιαλούς, ακόμη και σε ιδιωτικά οικόπεδα, επιφυλάσσοντας στους παραβάτες αυτόφωρη σύλληψη, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή αλλά και διοικητικό πρόστιμο, το οποίο εισπράττουν οι δήμοι.

Αλλωστε, ως γνωστό, σε δάση, αιγιαλούς και κοινόχρηστους χώρους μόνον αυθαίρετα ευδοκιμούν, με το γνωστό έπαθλο-επιβράβευση της καταπάτησης, τη νομιμοποίηση.

Βέβαια, υπάρχουν δήμοι και κοινότητες που όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά και στηρίζουν την ελεύθερη κατασκήνωση, παρέχουν στους ελεύθερους κατασκηνωτές νερό, αποχωρητήριο και αποκομιδή των απορριμμάτων και χαρακτηρίζουν τους κατασκηνωτές «αγγέλους-προστάτες» της φύσης, αλλά μάλλον είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ένα δικαίωμα που αμφισβητείται, όταν δεν… καταστέλλεται.

«Είναι προφανές ότι αυτή η απαγόρευση είναι παράλογη και επιβάλλεται καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, για να εγκλωβίσει τους παραθεριστές σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού και να προασπίσει το οικονομικό συμφέρον των επιχειρηματιών, αφού πλέον δεν θα μπορείς να κάνεις διακοπές στη φύση αν δεν πληρώσεις το αντίτιμο στην ιδιωτική επιχείρηση.

Εν δυνάμει απειλή

Επιπλέον, ο νόμος διέπεται και από την αντίληψη ότι οι κατασκηνωτές αποτελούν απειλή για το φυσικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη ρύπανσή του και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Σίγουρα είναι πρόσχημα, αλλά κάποιοι το κάνουν και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές είναι μια τραγική πλειοψηφία, οι λεγόμενοι κατασκηνωτές διημέρου, που δεν σέβονται ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε και τους υπόλοιπους κατασκηνωτές. Η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και ο ωχαδερφισμός τις περισσότερες φορές οδηγεί στο να έχουμε βρεθεί όλοι αντιμέτωποι με τη θλιβερή εικόνα της καταστροφικής παρουσίας ανεύθυνων κατασκηνωτών, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους σακούλες με σκουπίδια και κάθε λογής απορρίμματα», μας λέει ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος από τους Ηλιόσπορους, που διαμηνύουν «Ελεύθερη κατασκήνωση; Απόλαυσέ την υπεύθυνα» και στο δικτυακό τους τόπο (www.myspace.com/iliosporoi) δίνουν μερικές ιδέες για να απολαύσει κανείς την ελεύθερη διαβίωση και να διαφυλάξει «με πλήρη υπευθυνότητα τη Μητέρα-Γη που μας φιλοξενεί μοιράζοντας απλόχερα τις χαρές της».

Οι «Ηλιόσποροι» δεν θεωρούν μόνο απαράδεκτη την εισπρακτική φιλοσοφία του νόμου, που δίνει βορά στην ιδιωτική εκμετάλλευση τη δημόσια περιουσία, αλλά και το ότι αποκόπτει το βίωμα της φύσης και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτήν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες που δεν είναι πελάτες. «Γι’ αυτό απαιτούμε», συνεχίζει ο Μιχάλης, «άμεσα την κατάργηση των παράλογων διατάξεων του Ν.2160/93 που απαγορεύουν την ελεύθερη κατασκήνωση και αναζητούμε τρόπους να αυτορυθμίσουμε τις περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης προάγοντας έναν ηθικό κώδικα ελεύθερης κατασκήνωσης».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία 16/7/2007.  Πατήστε εδώ για την συνέχειά του με πρακτικές συμβουλές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s